Este putin probabil ca un simplu utilizator de pc sa nu fi aflat deja ca acesta are o memorie,chiar si unele persoane ce nu utilizeaza un calculator stiu acest lucru

Totusi ce este memoria,in afara de un component electronic ce se gaseste in fiecare calculator?

Totusi ce este memoria, in afara de un component electronic ce se gaseste in fiecare calculator?

Termenul de memorie poate avea semnificatii diferite dar atunci cind ne referim la computere prin memorie se intelege-mecanism de retinere a datelor ce pot fi utilizate de un echipament electronic.

Memoria unui calculatorpoate fi impartita in doua categorii:

-memorie interna sau primara

-memorie externa sau secundara

Memoria interna este zona de memorie care poate fi accesata direct de microprocesor.Orice cantitate de date inainte de a putea fi prelucrata de microprocesor trebuie sa treaca mai intii prin memoria interna a calculatorului!

Pentru ca toate datele ajung mai intii in memoria interna dimensiunea si viteza de lucru a memoriei R.A.M influenteaza in mod direct performantele unui computer.Acesta este unul din motivele pentru care memoria interna este adusa de fiecare data in discutie cint trebuie evaluate performantele unui calculator.

R.A.M este prescurtarea de la Random Acces Memory-adica memorie cu acces aleatoriu,caracteristica de accesare aleatorie face referire la posibilitatea de stocare si accesare a datelor intr-un mod non secvential,ceea ce inseamna ca orice cantitate de date poate fi accesata in mod direct.

Orice calculator care functioneaza are montat cel putin un modul de memorie R.A.M.

Fiecare program software este conceput sa functioneze in prezenta unei anumite cantitati minime de memorie R.A.M.Daca intr-un pc nu se gaseste minimul de memorie cerut de un program acesta va refuza sa porneasca sau va functiona necorespunzator.

O cantitate insuficienta de memorie R.A.M poate afecta serios performanta unui calculator per ansamblu!

Mai multa memorie R.A.M inseamna performante mai bune ale computerului,cel putin asa vad lucrurile o mare parte din utilizatori.

Nu uitati totusi ca un pc reprezinta un intreg alcatuit din mai multe parti componente asa ca va trebui sa existe o deplina armonie intre componente in caz contrar prin schimbarea doar al unuia dintre ele cu unul mai performant,cum ar fi memoria R.A.M nu veti obtine nici o imbunatatire in functionarea computerului.

Daca vreti sa va ridicati performantele calculatorului prin inlocuirea memoriei R.A.M cu una de capacitate mai mare aveti in vedere citeva aspecte:

1.Capacitatea procesorului

-daca procesorul este vechi si are frecventa redusa nu obtineti mare efect prin inlocuirea memoriei interne oricit de performanta ar fi ea

2.Memorii R.A.M sunt de mai multe tipuri

-SDRAM,DDR,DDR2,DDR3-deosebirea dintre ele fiind cheita din partea inferioara

-daca nu alegeti tipul corespunzator slotului placii de baza nu o veti putea monta,o veti cumpara degeaba

-mare atentie ,in interior exista componente electronice sensibile ce se pot desprinde sau deteriora foarte usor

-deconectati unitatea centrala de la retea

-daca nu sunteti sigur ca puteti face aceasta modificare apelati la un specialist